Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΘΙΣΜΕΝΑ ΠΙΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ


Είναι οι κολοκυθιές ο πλέον πληθωρικός ένοικος των κήπων του καλοκαιριού καθώς η ανάπτυξή τους δεν γνωρίζει μέτρο και απλώνεται ασύστολα προς κάθε σημείο του εδάφους, σκαρφαλώνει στους φράχτες, καταπατεί το χώρο των άλλων λαχανικών και αυθαίρετα περνάει πολλές φορές τα σύνορα του γειτονικού κήπου. Το ιδιαίτερο όμως που κάνουν τα ταπεινά αυτά φυτά είναι ότι κάθε πρωί στολίζουν τους κήπους με τα μεγάλα κιτρινόχρυσα λουλούδια τους τα οποία μοιάζουν σαν άστρα μέσα στην πυκνή πρασινάδα των φύλλων τους και εκτός από το ότι ζαλίζουν με τους χυμούς τους τις μέλισσες και τα άλλα έντομα γίνονται στα χέρια της άξιας νοικοκυράς στολίδια του καλοκαιρινού τραπεζιού. Δεν είναι όμως και τόσο εύκολο να μαγειρευτούν οι κολοκυθανθοί. Πρέπει κατ’ αρχήν να μαζευτούν πολύ νωρίς το πρωί γιατί τους μαραίνει ο ήλιος, να καθαριστούν χωρίς να πλυθούν με νερό καλά και με πολλή προσοχή και ταχύτητα να χωρέσουν τη γέμιση που βασικά είναι ρύζι, κρεμμύδι, μαϊντανός, ψιλοκομμένη ντομάτα και πιπεριά, αλάτι και πιπέρι και να τοποθετηθούν με προσοχή στην κατσαρόλα όπου θα βράσουν με λίγο λάδι και νερό για είκοσι λεπτά περίπου. Η επιτυχία της νοικοκυράς στην περίπτωση είναι να μην σπάσει κανένα γεμισμένο λουλούδι γιατί εκτός από την εξασφαλισμένη γεύση, κύριο ζητούμενο στο πιάτο είναι επίσης και η αισθητική. Πολλές φορές μάλιστα, σαν σπάσει κάποιο το βγάζουν στην άκρη για να μη φαίνεται και χαλάει την αρμονία. - Εξυπακούεται, πως το πλέον σημαντικό στην περίπτωση των κολοκυθανθών να φτάσουν γεμιστοί στο τραπέζι είναι και η βεβαιότητα πως ο κήπος που θα κοπούν δεν έχει ποτιστεί ή ψεκαστεί με χημικά κάτι που πρέπει να προσέξει όποια φιλόδοξη νοικοκυρά επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

- Είναι ένα κείμενο, αφιέρωμα στην κυρά Κούλα, τη μάννα μου και στα φαγητά που φτιάχνει ακόμα με ότι παράγει ο κήπος της στη Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας το οποίο δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε στην Ελευθεροτυπία.

4 σχόλια:

  1. Ηλία ,,,με εκλογές ή χωρίς εκλογές συνεχισε να δημοσιεύεις τα γραπτά σου ...

    Πολλά χαιρετίσματα στη μητέρα σου ...της εύχομαι απ' την καρδιά μου ναναι καλά να φροντίζει τους κολοκυθανθούς της για πολλά πολλά χρόνια ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ Φανή. Οι εκλογές είναι η αφορμή να βάλω σε τάξη κάποια κείμενα που είναι σκόρπια εδώ κι κεί και να γίνουν μια στιγμή ένας αφιερωματικός τόμος (μπορεί και σειρά) στους ανθρώπους που με τη ζωή τους έχουν να πουν κάτι.
    ΥΓ. Η μάνα μου είναι καλή μαγείρισα με ότι βγάζει ο κήπος και κάποτε το μαντρί της. Ποτέ δεν επιχείρησε να φτιάξει μια περίεργη συνταγή κι έτσι μάθαμε να μας αρέσουν τα απλά φαγητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηλία σε περιμένω για κολοκυθολέλουδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηλία δεν βρίσκω καθόλου απλό να μαγειρεύει κανείς κολοκυθανθούς ...Ούτε να δημιουργεί νοστιμιές από απλά υλικά κι ότι έχει ο κήπος ...Θέλει κι αυτό την τέχνη του ...και για να είμαστε ειλικρινείς την εκτιμώ πολύ περισσότερο από την τέχνη κάποιων που ονομάζονται 'σεφ'

    ΑπάντησηΔιαγραφή